Säsong två

säsong två.

Avsnitt 13: Min morfar överlevde Auschwitz del 1

Förintelsens minnesdag. Vi inleder säsong två med ett reportage om Hanna som berättar sin morfars livshistoria. Han överlevde Auschwitz och kom till Sverige 1945. Vi träffar även Micael Bindefeld som berättar om sin stiftelse och sitt engagemang i att fortsätta sprida kunskap om förintelsen. Ni hör också ljud från dagens minnesceremoni där Micael Bindefelds stipendium till minne av förintelsen delades ut till fotografen Mikael Jansson.

27 JANUARI 2018

5 FEBRUARI 2018

Avsnitt 14: Min morfar överlevde Auschwitz del 2

1945 befriades Hanna Mühlrads morfar från förintelselägret Bergen-Belsen i Tyskland. 72 år senare demonstrerar nazister i Göteborg.

I veckans avsnitt hör ni Hanna Mühlrad och Micael Bindefeld berätta om hur de upplever antisemitismen i Sverige. Vi pratar också med Gustav Fridolin och Annie Lööf om vad som måste ske politiskt för att få till en förändring.

Avsnitt 15: "Min äckliga spegelbild" del 1

12 FEBRUARI 2018

Hur är det att leva med anorexia i över tio års tid? Den här veckan hör ni Amelies berättelse om sin tid med ätstörningar. Trots att hon blev gravid i 20-årsåldern fortsatte hon att svälta sig själv. Hon föreläser idag om sina ätstörningar på organisationen SHEDO.

I programmet hör ni också Hanna Kilander, kommunikatör och behandlare av ätstörningar på Stockholms centrum för ätstörningar, om vilka som har större risk för att insjukna och vad omgivningen bör vara uppmärksam på.

Avsnitt 16: "Min äckliga spegelbild" del 2

I veckans avsnitt hör ni del två av Amelies berättelse om sin tid med ätstörningar. Hon är frisk idag och ger sina råd till andra som tampas med liknande problem. Ni hör också fortsättningen på intervjun med Hanna Kilander som jobbar som kommunikatör och behandlare av ätstörningar på Stockholms Centrum för ätstörningar.

19 FEBRUARI 2018

Avsnitt 17: När kriget kom till Jajce

26 FEBRUARI 2018

Den här veckans avsnitt handlar om kriget i forna Jugoslavien. Ni hör Ismar berätta om när kriget kom till hans hemstad Jajce i Bosnien. I avsnittet hör ni också Johan Hansson som var plutonchef i den nordiska bataljonen, samt Gunnar Åselius, militärhistoriker.


BONUSMATERIAL PÅ PODME.COM:

En längre version av avsnittet samt den oklippta intervjun med militärhistoriker Gunnar Åselius.

Avsnitt 18: I väntan på nytt organ

13 MARS 2018

När Peter var 22 år gammal upptäckte läkare att han hade njursjukdomen IgA-Nefrit. Tio år senare hade han bara nio procent njurfunktion kvar och var i akut behov av en ny njure. Hör hans berättelse i veckans avsnitt, om när livet ställs på ända och hur det är att vänta på ett nytt organ.


BONUSMATERIAL PÅ PODME.COM:

Vi frågar folk på stan om deras inställning till organdonation.

Avsnitt 19: Saknaden efter Cecilia del 1

27 MARS 2018

(Del två av avsnittet finns på podme.com)


Utifrån sett hade Cecilia ett väldigt lyckat liv. Hon hade villa, Volvo, en man och två söner. Ändå valde hon att avsluta sitt liv vid 34 års ålder. Hör hennes pappa och lillebror berätta om deras sökande efter svaret på frågan: varför?

I programmet intervjuar vi även Pirjo Stråte, ordförande för Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES), om självmord i Sverige.

Avsnitt 20: Att övervinna sin största rädsla del 2

31 OKTOBER 2017

(Del två av avsnittet finns på podme.com)


Hur är det att leva med en ständig rädsla för andra människors uppmärksamhet? I veckans avsnitt berättar Eric Bergström, grundare av Ångestskolan, om sina 15 år med social fobi – och hur han blev fri från den.

Vi intervjuar också Tomas Furmark, professor i psykologi, om varför vissa utvecklar social fobi och andra inte.