Säsong ett

säsong ett.

Avsnitt ett: "Jag är kär i en flykting" del 1 (finns på podme.com)

I detta avsnitt får ni höra kärleksparets Mahmood och Majas livsöden. Mahmood är flykting från Afghanistan och vet inte om han kommer att få stanna i Sverige eller inte, här får ni höra hur det påverkar honom och hans flickväns Majas liv.

   Vad innebär en åldersbedömning? Vi pratar med advokaten Emilie Hillert för att ta reda på vad det innebär då ett ensamkommande barn bedöms vara över 18 år.

12 SEPTEMBER 2017

19 SEPTEMBER 2017

Avsnitt två: "Jag är kär i en flykting" del 2 (finns på podme.com)

I detta uppföljande avsnitt om Mahmood och Maja får ni höra hur deras liv ser ut i dag. Mahmood har fått beslut om sitt uppehållstillstånd från migrationsverket, vilket vi läser upp i podden. Vidare får ni höra om kampen att få stanna i Sverige genom att sittstrejka. I dag är Mahmood en av talespersonerna för organisationen Ung i Sverige.

Avsnitt tre: "Min pappa, sexualförövaren" del 1 (finns på podme.com)

26 SEPTEMBER 2017

Hur är det att bli sexuellt utnyttjad av den viktigaste personen i sitt liv och som ska vara ens trygga famn? Hör Sara och Amanda berätta om hur de som barn blev sexuellt utnyttjade av sina pappor.


Vi pratar också med psykoterapeuten Börje Svensson om behandling av både pedofiler och brottsoffer. Han har jobbat i tio år på Norrtäljefängelsets sexualbrottsavdelning.

Avsnitt fyra: "Min pappa sexualförövaren" del 2 (finns på podme.com)

3 OKTOBER 2017

I detta avsnitt hör ni fortsättningen på Sara och Amandas berättelser. Hur gick det till när deras pappor blev fällda för övergreppen och hur har de gått vidare i livet? Vi pratar också med Christoffer Rahm, forskare och specialistläkare i psykiatri som just nu undersöker om ett läkemedel kan förhindra att personer med sexuell dragning till barn begår övergrepp. Läkemedlet ges som en injektion och sänker kroppens testosteronhalt, en så kallad ”kemisk kastrering”.

Avsnitt fem: "Drogerna tog min son" del 1 (finns på podme.com)

10 OKTOBER 2017

Hur är det att vara mamma och tappa kontrollen över sin sons liv? Hör Emma berätta om sin son Jojje och kampen mot drogerna. Vi intervjuar även Richard Zamani, en av grundarna till Unga Kris (Kriminellas revansch i samhället) om hur man möter ungdomar med drogmissbruk.

Avsnitt sex: "Drogerna tog min son" del 2 (finns på podme.com)

17 OKTOBER 2017

Det som absolut inte fick hända hände. Emma berättar om hur hon förlorade sin son Jojje i en överdos och hur det är att leva med det i dag.

Avsnitt sju: De osynliga sexköparna

24 OKTOBER 2017

Finns det kvinnor som köper sex i Sverige idag? Det saknas statistik på området, men vi har träffat ”Carl”, en manlig prostituerad som säljer sex till just kvinnor. Hör hans historia om varför han väljer att prostituera sig. Vi hör också Malin Andersson, socialsekreterare på polisens prostitutionsenhet i Stockholm, Suzanne Larsdotter på RFSU och Marie Johansson, samtalsbehandlare för köpare av sexuella tjänster.

Avsnitt åtta: Pojken i källaren del 1

31 OKTOBER 2017

Hör Ronald berätta om den misshandel han utsattes för från 0-10 års ålder av sina egna föräldrar. På ett systematiskt sätt vanvårdades och misshandlades han i familjens källare där han hölls instängd.


Vi pratar även med Hanna Thermaenius, psykolog på Rädda Barnen, om vad som räknas som barnmisshandel idag, och vad man ska göra om man misstänker att ett barn far illa. 


Avsnitt nio: Pojken i källaren del 2

8 NOVEMBER 2017

Denna vecka hör ni den inspirerande berättelsen om pojken som, mot alla odds, tog revansch och återerövrade sitt människovärde. Ronald är idag diakon och hjälper andra utsatta människor. Hör honom berätta om hur han har försonats med sin historia.

Avsnitt tio: "Speldjävulen och jag" del 1

15 NOVEMBER 2017

Hur hamnar man i ett spelmissbruk och finns det några varningssignaler för omgivningen? I Sverige har cirka 134 000 ett problemspelande. Vi har träffat Henrik som var en av dem. Han var en grav spelmissbrukare i flera år. I veckans avsnitt hör ni honom berätta om hur han fastnade för poker och spelade bort alla sina tillgångar.


I programmet intervjuar vi även ordförande för Spelberoendes riksförbund, Henrik Armus, om vad som behövs göras för att minska antalet spelmissbrukare i Sverige.


Avsnitt elva: "Speldjävulen och jag" del 2

22 NOVEMBER 2017

Hur kommer det sig att 70 procent av all spelreklam i Sverige görs av spelbolag som inte har tillstånd att bedriva spel i Sverige? Vi har intervjuat Jessika Spångberg på Folkhälsomyndigheten om hur den svenska spelmarknaden ser ut och varför spelmissbruk anses vara ett folkhälsoproblem.


Och så hör ni såklart fortsättningen på Henriks berättelse, om hur han tog sig ur spelmissbruket.29 NOVEMBER 2017

Avsnitt tolv: "Jag blev misshandlad av min fru"

Kan en man bli våldtagen eller misshandlad? När vi pratar om våld i nära relation pratar vi sällan om män som offer, men trygghetsundersökningar visar att män är minst lika utsatta som kvinnor. Den här veckans avsnitt kommer därför handla om Per som misshandlades av sin fru under 15 års tid. Vi intervjuar också Anna-Karin Sundén, socialpedagog och brottsförebyggare, om hur våld mot män kan se ut och varför det inte finns några skyddade mansboenden i Sverige.